Lijndiagram-widgets maken

Lijndiagrammen kunnen worden gebruikt om gegevens te vergelijken over een bepaalde periode of om wijzigingen in dezelfde periode voor meer dan een groep of categorie te vergelijken.
Een lijndiagram maken:
  1. Klik op het tabblad Dashboards het tabblad Dashboards en selecteer een dashboard uit de lijst.
  2. Klik in het paneel Widgetbibliotheek op de knop knop Nieuwe widget maken Nieuwe widget maken om een widget aan te maken en het te openen in Widget Designer.
    Zie Widgets maken voor meer informatie.
  3. Selecteer in de Widget Designer Lijndiagramuit de lijst met widget-types in de linkerbovenhoek.
  4. Voeg uit het gegevenspaneel aan de linkerzijde gegevens toe aan de widget.
    1. Klik in de sectie X-as op de knop knop Toevoegen Toevoegen en selecteer het veld waarvan u de waarden op de X-as wilt plaatsen.
      In een lijndiagram wordt de X-as doorgaans gebruikt om tijd weer te geven.

U moet ten minste een item toevoegen aan de X-as. U kunt maximaal twee items toevoegen. Als u twee X-assen toevoegt, worden de twee X-assen gecombineerd en wordt een afzonderlijke lijn weergegeven voor elke unieke waarde van de twee X-as.

2. Klik in de sectie Waarden op de knop knop Toevoegen Toevoegen en selecteer het veld waarvan u de waarden op de Y-as wilt plaatsen.
      In een lijndiagram wordt de Y-as doorgaans gebruikt om numerieke gegevens weer te geven; deze as bepaalt ook de hoogte van de lijnen in het diagram.

U moet ten minste een item toevoegen aan de Y-as. Als u meer dan een veld toevoegt, wordt elk item weergegeven als een afzonderlijke lijn in het diagram en automatisch toegevoegd aan de legenda van het diagram.

Opmerking: Als een van de waarden een aanzienlijk verschillende schaal gebruikt, kunt u een deze aan de rechter-as toevoegen. Klik op de knop knop Opties Opties en selecteer Toon op rechter-as.
    3. Klik in de sectie Onderbreken op op de knop knop Toevoegen Toevoegen en selecteer het veld dat u wilt gebruiken om de in het diagram weergegeven gegevens te groeperen.
      Het veld dat wordt toegevoegd in de sectie Onderbreken op wordt als een afzonderlijke lijn weergegeven in het diagram en wordt automatisch toegevoegd aan de legenda van het diagram.

U kunt een veld Onderbreken op gebruiken onder deze voorwaarden:

• U kunt slechts een veld Onderbreken op gebruiken.
      • De optie Onderbreken op is beschikbaar wanneer in de sectie Waarden een enkel veld is geselecteerd.
      • Als u de optie Onderbreken op hebt gebruikt, kunt u in de sectie Waarden slechts een veld selecteren.

5. Het uiterlijk van de widget aanpassen op het tabblad Ontwerpen aan de rechterzijde:
    1. Selecteer onder Lijntype Recht of Vloeiend om aan te geven hoe de lijn moet worden weergegeven in de widget.
    2. Selecteer Dun, Vet of Dik onder Lijnbreedte.
    3. Geef aan onder Legenda of de legenda moet worden weergegeven en waar.
    4. Geef aan onder Waardelabels of labels moeten worden weergegeven en in welke richting.
    5. Geef aan onder Markeringen of markeringen moeten worden weergegeven over gegevenspunten en stel het uiterlijk in ervan.
    6. Geef aan onder X-as of de X-as moet worden weergegeven en selecteer de grafische elementen die u wilt opnemen.
      De volgende opties zijn beschikbaar:
      • Rasterlijnen: Geeft rasterlijnen weer op de X-as.
      • Labels: Geeft labels weer op de X-as.
      • Titel: Geeft de titel weer van de X-as. U kunt de standaardtitel gebruiken of een andere titel invoeren in het tekstvak.
    7. Geef aan onder Y-as of de Y-as moet worden weergegeven en selecteer de grafische elementen die u wilt opnemen.
      De volgende opties zijn beschikbaar:
      • Rasterlijnen: Geeft rasterlijnen weer op de Y-as.
      • Logaritmisch: Geeft de gegevens weer volgens grootte.
      • Labels: Geeft labels weer op de Y-as.
      • Titel: Geeft de titel weer van de Y-as. U kunt de standaardtitel gebruiken of een andere titel invoeren in het tekstvak.
      • Min, Max, Intervallen: Als u de standaardwaarden voor minimum, maximum en interval wilt wijzigen, geeft u nieuwe waarden op in de tekstvakken. Klik op de knop knop Reset Reset om de standaardwaarde te herstellen.
    8. Schakel de automatische zoomfunctie in of uit onder Auto Zoom.
      Als een widget meer gegevens bevat dan in de weergave kan worden weergegeven, wijzigt de optie Auto Zoom automatisch de grootte van het diagram en wordt, indien nodig, een zoombalk weergegeven. Met de zoombalk kunt u naar rechts en naar links schuiven, omhoog en omlaag schuiven, en in- en uitzoomen op verschillende delen van de widget.
  6. Klik op Toepassen.