Formules maken en bewerken

U kunt formules voor uw widgets rechtstreeks vanuit de gegevensbrowser maken wanneer u een veld toevoegt, en de berekeningen voor bestaande velden bewerken.
Opmerking: De functies Rdouble en Rint worden momenteel niet ondersteund.
U maakt of bewerkt als volgt een formule:
  1. Klik op het tabblad Dashboards het tabblad Dashboards en selecteer een dashboard uit de lijst.
  2. Maak of bewerk een widget in de Widget Designer.
    Zie Widgets maken of Widgets bewerken voor meer informatie.
  3. Doe het volgende in het gegevenspaneel links:
    • U voegt een nieuw veld op basis van een formule toe door te klikken op knop Toevoegen de knop Toevoegen en vervolgens te klikken op knop Formule maken de knop Formule maken linksboven in het dialoogvenster van de gegevensbrowser.
    • U wijzigt de formule die voor een bestaand veld wordt gebruikt, door de muisaanwijzer op het veld te plaatsen en te klikken op knop Formule bewerken de knop Formule bewerken.
  4. Definieer de formule in de formule-editor.
    Formule-editor
    1. Selecteer op het tabblad Functies de functie die u wilt gebruiken.
      U kunt de beschrijving van een functie en de vereiste syntaxis bekijken door de muisaanwijzer op een functie in de lijst te plaatsen.

De beschikbare functies zijn gegroepeerd in vier categorieën: Statistisch, Wiskunde, Datum en tijd en Anders. U gaat naar een bepaalde categorie door te klikken op knop Springen naar de knop Springen naar en een categorienaam te selecteren.

2. Selecteer op het tabblad Gegevensbrowser een of meer gegevensvelden die u in de formule wilt opnemen.

Elk veld heeft een standaardgedrag dat afhangt van het type gegevens in het veld en het type gegevens dat voor de widget nodig is. Als er voor de widget bijvoorbeeld numerieke waarden nodig zijn, is Sum de standaardaggregatiemethode voor numerieke velden. U kunt informatie over het standaardgedrag van een veld bekijken door de muisaanwijzer op het veld te plaatsen.

U wijzigt het standaardgedrag van een veld door de muisaanwijzer op het veld te plaatsen en te klikken op Meer.... U kunt een andere aggregatiemethode selecteren, filters toepassen of een andere periode voor datumvelden instellen.

U kunt rekenkundige operators ook gebruiken om de waarden in de gegevensvelden toe te voegen, af te trekken, te vermenigvuldigen of te delen zonder een functie te selecteren. Met de formule [Total Printed Pages]*[Total Printed Copies] vermenigvuldigt u bijvoorbeeld het aantal afgedrukte pagina's met het aantal afgedrukte exemplaren.

3. Voer de vereiste delen van de formule in volgens de functiesyntaxis.
    4. U wijzigt het standaardgedrag van een gegevensveld binnen de formule door met de rechtermuisknop te klikken op het veld en een van de beschikbare opties in het menu te selecteren.
      • Naam wijzigen: Voer een andere naam voor het veld in.

U kunt bijvoorbeeld een naam opgeven die een weerspiegeling is van het verwachte resultaat, of die de filters bevat die u hebt toegepast.

• Filter: hiermee voegt u filters aan het veld toe.

In bijvoorbeeld de formule SUM([Printed Impressions]) kunt u een rangschikkingsfilter toevoegen voor het veld Afgedrukte prints om de som van de afgedrukte prints te berekenen met behulp van alleen de hoogste tien waarden.

• Type: hiermee wijzigt u de standaardaggregatiemethode.

U kunt bijvoorbeeld overschakelen van Sum naar Average.

5. Klik op OK.
    Een grote versie van de formule-editor is ook beschikbaar. Klik op knop Uitbreiden de knop Uitbreiden rechtsboven in het dialoogvenster.Formule-editor - Grote versie