Box- en whiskerplot-widgets maken

De box- en whiskerplot of boxplot is handig om de distributie, de variabiliteit en de mediaanwaarde van gegevens op een as weer te geven.
Boxplots worden onderverdeeld in vier kwartielen. De middelste kwartielen worden weergegeven als een doos met 50% van de gegevens en de mediaanwaarde. Het kleinste en het grootste kwartiel bevatten de minimum- en maximumwaarden van de gegevens en de overige 50% van de gegevens. Deze kwartielen worden weergegeven als lijnen, "whiskers" genoemd.

De maximum- en minimumwaarden kunnen worden aangepast wanneer de boxplot wordt gecreëerd. Deze waarden liggen standaard op 1.5 de kwartielafstand (IQR, Interquartile Range). U kunt ze als werkelijke maximum- en minimumwaarden instellen, of tot op een standaardafwijking van de mediaan van uw gegevens.

Boxplots verdelen vijf beschrijvende statistieken onder in vier gelijke kwartielen. U kunt de statistieken weergeven door de boxplot aan te wijzen.

Boxplots maken:
  1. Klik op het tabblad Dashboards het tabblad Dashboards en selecteer een dashboard uit de lijst.
  2. Klik in het paneel Widgetbibliotheek op de knop knop Nieuwe widget maken Nieuwe widget maken om een widget aan te maken en het te openen in Widget Designer.
    Zie Widgets maken voor meer informatie.
  3. Selecteer in de Widget Designer Boxplotuit de lijst met widget-types in de linkerbovenhoek.
  4. Voeg uit het gegevenspaneel aan de linkerzijde gegevens toe aan de widget.
    1. Klik in de sectie Categorie op de knop knop Toevoegen Toevoegen en selecteer het veld waarvan u de waarden op de X-as wilt plaatsen.
      In een boxplot wordt de X-as doorgaans gebruikt om numerieke gegevens weer te geven.
    2. Klik in de sectie Waarde op de knop knop Toevoegen Toevoegen en selecteer het veld waarvan u de waarden op de Y-as wilt plaatsen.
  5. Het uiterlijk van de widget aanpassen op het tabblad Ontwerpen aan de rechterzijde:
    1. Geef onder Whisker-waarden aan hoe de whiskers worden berekend en weergegeven.
      • IQR: De whisker-waarden worden berekend op 1,5 keer de kwartielafstand (IQR), het verschil tussen het 1e en het 3e kwartiel.
      • Extrema: De whisker-waarden bevatten ook de maximum- en minimumwaarden van de berekening.
      • Standaardafwijking: De whisker-waarden worden berekend tot een standaardafwijking hoger en lager dan de mediaan van de gegevens.
    2. Geef onder Doos, aan of een ingevulde of holle doos moet worden weergegeven.
    3. Geef aan onder Waardelabels of labels moeten worden weergegeven en in welke richting.
    4. Geef aan onder Legenda of de legenda moet worden weergegeven en waar.
    5. Geef aan onder Uitschieters of uitschieters moeten worden weergegeven en waar.
    6. Geef aan onder X-as of de X-as moet worden weergegeven en selecteer de grafische elementen die u wilt opnemen.
      De volgende opties zijn beschikbaar:
      • Rasterlijnen: Geeft rasterlijnen weer op de X-as.
      • Labels: Geeft labels weer op de X-as.
      • Titel: Geeft de titel weer van de X-as. U kunt de standaardtitel gebruiken of een andere titel invoeren in het tekstvak.
    7. Geef aan onder Y-as of de Y-as moet worden weergegeven en selecteer de grafische elementen die u wilt opnemen.
      De volgende opties zijn beschikbaar:
      • Rasterlijnen: Geeft rasterlijnen weer op de Y-as.
      • Labels: Geeft labels weer op de Y-as.
      • Titel: Geeft de titel weer van de Y-as. U kunt de standaardtitel gebruiken of een andere titel invoeren in het tekstvak.
      • Min, Max, Intervallen: Als u de standaardwaarden voor minimum, maximum en interval wilt wijzigen, geeft u nieuwe waarden op in de tekstvakken. Klik op de knop knop Reset Reset om de standaardwaarde te herstellen.
    8. Schakel de automatische zoomfunctie in of uit onder Auto Zoom.
      Als een widget meer gegevens bevat dan in de weergave kan worden weergegeven, wijzigt de optie Auto Zoom automatisch de grootte van het diagram en wordt, indien nodig, een zoombalk weergegeven. Met de zoombalk kunt u naar rechts en naar links schuiven, omhoog en omlaag schuiven, en in- en uitzoomen op verschillende delen van de widget.
  6. Klik op Toepassen.