Treemap-widgets maken

De treemap-widget is een multidimensionale widget die hiërarchische gegevens als geneste rechthoeken weergeeft. U kunt bijvoorbeeld een treemap gebruiken in plaats van een kolomdiagram om een grote hoeveelheid categorieën en subcategorieën te vergelijken.
Een treemap aanmaken:
  1. Klik op het tabblad Dashboards het tabblad Dashboards en selecteer een dashboard uit de lijst.
  2. Klik in het paneel Widgetbibliotheek op de knop knop Nieuwe widget maken Nieuwe widget maken om een widget aan te maken en het te openen in Widget Designer.
    Zie Widgets maken voor meer informatie.
  3. Selecteer in de Widget Designer Treemapuit de lijst met widget-types in de linkerbovenhoek.
  4. Voeg uit het gegevenspaneel aan de linkerzijde gegevens toe aan de widget.
    1. Klik in de sectie Categorieën op de knop knop Toevoegen Toevoegen en selecteer het veld waarvan u de waarden als rechthoeken in het diagram wilt weergeven.
      De categorieën van een treemap bevatten doorgaans beschrijvende gegevens.

U kunt maximaal drie velden toevoegen om een rechthoekhiërarchie te creëren.

Sleep om te wijzigen hoe de categorieën gesorteerd zijn een categorie omhoog of omlaag in de lijst Categorieën.

2. Klik in de sectie Formaat op de knop knop Toevoegen Toevoegen en selecteer het veld waarvan de waarden de grootte van de rechthoeken zullen bepalen.
      Dit veld bevat doorgaans numerieke gegevens bevatten.

U kunt slechts een veld toevoegen.

3. Klik in de sectie Kleur op de knop knop Toevoegen Toevoegen en selecteer een veld dat de kleur van de rechthoeken bepaalt.
      Dit veld moet een van de geselecteerde velden zijn in de sectie Categorieën. Als u een ander veld toevoegt, wordt het automatisch toegevoegd aan de sectie Categorieën.

De beschikbare kleuropties zijn afhankelijk van het type van het geselecteerde veld.

• Als u een numerieke waarde selecteert, wordt elke rechthoek ingekleurd op basis van zijn plaats in het veldwaardenbereik. U kunt de kleurinstellingen wijzigen in het dialoogvenster van de kleurkiezer.
      • Als u een beschrijvend veld selecteert, hebben alle rechthoeken in het geselecteerde veld dezelfde kleur. Als u bijvoorbeeld een veld selecteert dat tevens als eerste categorie wordt gebruikt, wordt de hele treemap verdeeld in kleurengroepen. Als u het veld selecteert dat als tweede categorie wordt gebruikt, hebben alle rechthoeken met dezelfde waarde ook dezelfde kleur.

5. Het uiterlijk van de widget aanpassen op het tabblad Ontwerpen aan de rechterzijde:
    1. Geef onder Bijschriften de veldnamen aan die u wilt weergeven in de treemap.
      De veldnamen zijn altijd zichtbaar wanneer u een rechthoek aanwijst.
    2. Geef onder Tooltip aan of de werkelijke waarde of de bijdrage van een rechthoek moet worden weergegeven als u een rechthoek aanwijst.
  6. Klik op Toepassen.