Draaitabel-widgets maken

Draaitabellen zijn handig om grote hoeveelheden gegevens samen te vatten en te analyseren.
Een draaitabel maken:
  1. Klik op het tabblad Dashboards het tabblad Dashboards en selecteer een dashboard uit de lijst.
  2. Klik in het paneel Widgetbibliotheek op de knop knop Nieuwe widget maken Nieuwe widget maken om een widget aan te maken en het te openen in Widget Designer.
    Zie Widgets maken voor meer informatie.
  3. Selecteer in de Widget Designer Draaitabeluit de lijst met widget-types in de linkerbovenhoek.
  4. Voeg uit het gegevenspaneel aan de linkerzijde gegevens toe aan de widget.
    1. Klik in de sectie Rijen op de knop knop Toevoegen Toevoegen en selecteer de velden waarvan u de waarden in de rijen van een draaitabel wilt plaatsen.
      Als u meer dan een rij toevoegt, worden de rijen onderverdeeld in subrijen of groepen.
    2. Klik in de sectie Kolommen op de knop knop Toevoegen Toevoegen en selecteer de velden waarvan u de waarden in de kolommen van een draaitabel wilt plaatsen.
      U kunt de velden slepen en neerzetten om ze anders te sorteren of om ze naar een ander locatie te brengen.
    3. Klik in de sectie Waarden op de knop knop Toevoegen Toevoegen en selecteer de velden waarvan u de waarden wilt weergegeven in de rijen en kolommen van de draaitabel.
      Opmerking: Klik om gegevensbalken toe te voegen aan uw draaitabel op de knop knop Opties Opties naast een waarde en selecteer Gegevensbalken.
    4. Klik om subtotalen aan rijen toe te voegen op de knop knop Opties Opties naast een rij en selecteer Subtotalen.
    5. Om aan te geven hoe subtotalen worden berekend, klik op de knop knop Opties Opties, naast een veld in de sectie Waarden, selecteer vervolgens Subtotaal op en een methode.
      De standaardoptie is Auto, waarmee alle gegevens worden geaggregeerd. De andere aangepaste opties (Som, Min, Max, Gemiddelde, Mediaan) berekenen enkel de waarden in de rijen boven het subtotaal.
    6. Klik om eindtotalen aan rijen toe te voegen op de knop knop Opties Opties naast een rij en selecteer Eindtotalen.
  5. Het uiterlijk van de widget aanpassen op het tabblad Ontwerpen aan de rechterzijde:
    1. Geef onder Paginaformaat het aantal items aan per pagina.
    2. Selecteer de tabelelementen die u wilt markeren onder Kleuren.
      U kunt ook voorwaardelijke kleuren gebruiken om waarden te markeren in een draaitabel. Zie Voorwaardelijke kleuren instellen voor meer informatie.
    3. Schakel de functie automatische hoogte in of uit onder Auto Hoogte.
  6. Klik op Toepassen.
U kunt de kolommen van een draaitabel in oplopende of aflopende volgorde sorteren door op het pictogram Sorteren het pictogram Sorteren te klikken, naast de kolomkop. Voor een complexere analyse kunt u de gegevens ook sorteren op basis van één of meer rijvelden. Klik op het pictogram Sorteren, het pictogram Sorteren naast een kolomkop en selecteer de rijvelden die u wilt gebruiken om de gegevens te sorteren.