Spreidingsdiagram-widgets maken

Het spreidingsdiagram geeft de distributie van twee variabelen op de X-as en de Y-as weer.
Er worden ook twee extra dimensies van de gegevens weergegeven als gekleurde punten verspreid over het diagram:
  • Punt: Een veld dat het aantal punten op het diagram bepaalt. Voor elke veldwaarde wordt een punt getekend.
  • Formaat: Een optioneel veld dat het formaat van de punten op het diagram bepaalt. Het formaat van de punten hangt af van de veldwaarden.
Een spreidingsdiagram maken:
  1. Klik op het tabblad Dashboards het tabblad Dashboards en selecteer een dashboard uit de lijst.
  2. Klik in het paneel Widgetbibliotheek op de knop knop Nieuwe widget maken Nieuwe widget maken om een widget aan te maken en het te openen in Widget Designer.
    Zie Widgets maken voor meer informatie.
  3. Selecteer in de Widget Designer Spreidingsdiagramuit de lijst met widget-types in de linkerbovenhoek.
  4. Voeg uit het gegevenspaneel aan de linkerzijde gegevens toe aan de widget.
    1. Klik in de sectie X-as op de knop knop Toevoegen Toevoegen en selecteer het veld waarvan u de waarden op de X-as wilt plaatsen.
      In een spreidingsdiagram wordt de X-as doorgaans gebruikt om numerieke gegevens weer te geven. Beschrijvende gegevens worden eveneens ondersteund.

U kunt slechts een veld toevoegen.

2. Klik in de sectie Y-as op de knop knop Toevoegen Toevoegen en selecteer het veld waarvan u de waarden op de Y-as wilt plaatsen.
      In een spreidingsdiagram wordt de Y-as doorgaans gebruikt om numerieke gegevens weer te geven. Beschrijvende gegevens worden eveneens ondersteund.

U kunt slechts een veld toevoegen.

3. Klik in de sectie Punt op de knop knop Toevoegen Toevoegen en selecteer het veld waarvan u de waarden verspreid als punten in het diagram wilt plaatsen.
      Het veld Punt moet beschrijvende gegevens bevatten. U kunt een veld Punt slechts toevoegen als de X-as of de Y-as numerieke gegevens bevatten.

U kunt slechts een veld toevoegen.

4. Voer een van de volgende handelingen uit in de sectie Onderbreken op/Kleur:
      • Klik op de knop knop Toevoegen Toevoegen en selecteer het veld dat u wilt gebruiken om de in het diagram weergegeven gegevens te groeperen.

Dit veld moet een beschrijvend veld zijn. Als u beschrijvende gegevens selecteert, worden de punten in het diagram gegroepeerd in de onderdelen van het veld Onderbreken op. Elk onderdeel wordt weergegeven door een andere kleur.

• Klik op de knop knop Toevoegen Toevoegen en selecteer het veld dat u wilt gebruiken om de gegevens in het diagram in te kleuren.

Dit veld moet een numeriek veld zijn. Als u numerieke gegevens selecteert, is de kleur van het punt een kleurovergang waar de hoogste waarde de donkerste kleur is, en de laagste waarde de lichtste kleur.

5. Klik in de sectie Formaat op de knop knop Toevoegen Toevoegen en selecteer een veld dat de grootte van de punten bepaalt.
      Dit veld moet numeriek gegevens bevatten.
  5. Het uiterlijk van de widget aanpassen op het tabblad Ontwerpen aan de rechterzijde:
    1. Geef aan onder Legenda of de legenda moet worden weergegeven en waar.
    2. Geef onder Formaat markeerder de grootte van de punten aan.
      Als u geen veld Formaat gebruikt, verandert de schuifregelaar de grootte van alle punten op de kaart. Als u een veld Formaat gebruikt, bepaalt de richting waarin u de schuifregelaar schuift de relatieve minimum- en maximumgrootte van de punten.
    3. Geef aan onder Waardelabels of labels moeten worden weergegeven en in welke richting.
    4. Geef aan onder X-as of de X-as moet worden weergegeven en selecteer de grafische elementen die u wilt opnemen.
      De volgende opties zijn beschikbaar:
      • Rasterlijnen: Geeft rasterlijnen weer op de X-as.
      • Logaritmisch: Geeft de gegevens weer volgens grootte.
      • Labels: Geeft labels weer op de X-as.
      • Titel: Geeft de titel weer van de X-as. U kunt de standaardtitel gebruiken of een andere titel invoeren in het tekstvak.
      • Min, Max, Intervallen: Als u de standaardwaarden voor minimum, maximum en interval op de X-as wilt wijzigen, geeft u nieuwe waarden op in de tekstvakken. Klik op de knop knop Reset Reset om de standaardwaarde te herstellen.
    5. Geef aan onder Y-as of de Y-as moet worden weergegeven en selecteer de grafische elementen die u wilt opnemen.
      De volgende opties zijn beschikbaar:
      • Rasterlijnen: Geeft rasterlijnen weer op de Y-as.
      • Logaritmisch: Geeft de gegevens weer volgens grootte.
      • Labels: Geeft labels weer op de Y-as.
      • Titel: Geeft de titel weer van de Y-as. U kunt de standaardtitel gebruiken of een andere titel invoeren in het tekstvak.
      • Min, Max, Intervallen: Als u de standaardwaarden voor minimum, maximum en interval wilt wijzigen, geeft u nieuwe waarden op in de tekstvakken. Klik op de knop knop Reset Reset om de standaardwaarde te herstellen.
  6. Klik op Toepassen.