Trechterdiagram-widgets maken

Het trechterdiagram is vooral handig voor het weergeven van fasen in een proces die volgordeafhankelijk zijn.

U kunt bijvoorbeeld trechterdiagrammen gebruiken wanneer u een groter aantal items in de eerste fase wilt weergeven en een kleiner getal in de laatste fase. U kunt ze ook gebruiken om volgordegegevens bij te houden die fasen doorlopen of om knelpunten in een lineair productieproces aan het licht te brengen.

Elke fase in het trechterdiagram komt overeen met een percentage. De bovenste, dikste fase is de grootste en elke volgende fase is dunner dan zijn voorganger. Als je een fase hebt die dikker lijkt dan de vorige fase, is er mogelijk een probleem in je proces.

Er zijn twee manieren om een trechterdiagram te maken:

• U kunt een categorie selecteren tezamen met één enkele waarde. De waarde wordt opgebroken door de leden van de categorie en elk lid wordt als een aparte sectie in het trechterdiagram weergegeven.
  • U kunt meerdere waarden selecteren. Elke waarde wordt weergegeven als een aparte sectie in het trechterdiagram.

U maakt als volgt een trechterdiagram:
  1. Klik op het tabblad Dashboards het tabblad Dashboards en selecteer een dashboard uit de lijst.
  2. Klik in het paneel Widgetbibliotheek op de knop knop Nieuwe widget maken Nieuwe widget maken om een widget aan te maken en het te openen in Widget Designer.
    Zie Widgets maken voor meer informatie.
  3. Selecteer in de Widget Designer Trechterdiagram in de lijst met widget-types in de linkerbovenhoek.
  4. Voeg uit het gegevenspaneel aan de linkerzijde gegevens toe aan de widget.
    • Als u gegevensvelden hebt die alle stappen in het proces bevatten, selecteert u een categorie samen met een enkele waarde. Klik op knop Toevoegen de knop Toevoegen in de sectie Categorieën en selecteer het categorieveld. Klik vervolgens op knop Toevoegen de knop Toevoegen in de sectie Waarden en selecteer het waardeveld.
    • Als u individuele waarden in het trechterdiagram wilt opnemen, voegt u meerdere waardevelden toe. Klik op knop Toevoegen de knop Toevoegen in de sectie Waarden en selecteer de waardevelden die u aan het trechterdiagram wilt toevoegen. Elk waardeveld verschijnt als een afzonderlijke fase in het diagram.
    De velden worden in het trechterdiagram in dezelfde volgorde van boven naar beneden weergegeven als ze in het gegevenspaneel worden weergegeven. De waarde van de bovenste fase is altijd 100% en de procentuele waarde voor elke volgende fase wordt afgeleid van de bovenste fase.
  5. Het uiterlijk van de widget aanpassen op het tabblad Ontwerpen aan de rechterzijde:
    1. Selecteer onder Trechtergroottede optie Breed, Normaalof Smal.
    2. Selecteer onder Type trechterde optie Normaal of Samengeklemd. De optie Vastgeklemd geeft de laatste fase weer als een rechthoek.
    3. Selecteer onder Trechterrichtingde optie Normaal of Omgekeerd. Met de optie Omgekeerd wordt het trechterdiagram omgedraaid, zodat de eerste fase onderaan staat en de laatste fase bovenaan.
    4. Geef aan onder Legenda of de legenda moet worden weergegeven en waar.
    5. Geef onder Labels de labels aan die u in het trechterdiagram wilt weergeven.
      De volgende opties zijn beschikbaar:
      • Categorieën: Geeft het label voor elke fase weer.
      • Percentage: Geeft het percentage weer dat door elke fase wordt vertegenwoordigt. De eerste waarde in het trechterdiagram wordt als 100% beschouwd. Elke volgende waarde wordt weergegeven als een percentage van de eerste waarde.
      • Waarde: Hier wordt de numerieke waarde van elke fase weergegeven.
      • Decimalen: Geeft de percentages weer met één cijfer achter de komma wanneer de optie Percentage is ingeschakeld.
  6. Klik op Toepassen.